2016. május 21., szombat

7+1 tipp, hogy túléld a vizsgaidőszakot

No, már javában tombol a vizsgaidőszak, én pedig már most kivagyok tőle, pedig ha jól belegondolok, nálunk még csak egy hete tart (és remélem, hogy nálam nem is fog már nagyon sokáig). Azonban itt az ideje, hogy egy kicsit utánanézzünk, hogy mi az, ami az evidensen kívül (csoki) segíthet, hogy túléljük ezt a koránt sem könnyű időszakot!
Kezdjük is a legegyszerűbb trükkel:

1. Csoki, csoki és még több csoki. 
Mint ahogy azt már többször is említettem, nálam a csoki az egyik olyan káros szenvedély, amiről talán soha nem tudnék lemondani. Mondjuk nem is nagyon próbálkozom vele, csak a mennyiség csökkentésével. Azonban a vizsgaidőszak pontosan az, amikor megengedheted magadnak, hogy egy kicsivel több csokit fogyassz az átlagnál. Mivel az elmúlt időszakban elég csúnya idő volt, így esténként egy-egy adag forrócsokival segítettem át magam a holtponton. Persze nem azt mondom, hogy ezen élj, de naponta néhány kocka csoki, este egy forrócsoki még bőven belefér ez alatt az időszak alatt. Ha egészségesebb verziót keresel, akkor próbáld ki a magas kakaótartalmúakat, azok az igaziak, amikből aztán nem tudsz 2 kockánál többet megenni (bár nálam ez csak forrócsokiba játszik).

2. Vedd fel minél korábbra a vizsgáidat!
Érdemes a legkorábbi időpontokra felvenni a vizsgákat. Ez egyrészt motivál, hiszen ha látod, hogy mindössze 1-2 hetes vizsgaidőszakod is lehet, akkor mindjárt szívesebben választod a könyveket a sorozatok helyett. Másrészt pedig sokkal több időd marad pihenni utána. Hamarabb elkezdhetsz a töltődéssel foglalkozni és a hajszálaid sem bánják. Nem mellesleg ha jobb jegyet szeretnél valamiből, akkor még mindig lesz időd bőven elmenni javítani!

3. Tanulj már délelőtt!
Valóban mindenkinek megvan az az időszak, amikor a leghatékonyabban tud tanulni, ha te ezt éjjel teszed, az sem baj természetesen, de bizonyított, hogy az agyunk 10 és dél között a legfogékonyabb a tanulásra. Emellett pedig így nem kell éjszakákba nyúlóan tanulnod, és nem borul fel a bioritmusod sem.

4. Ne húzd az időt!
A ne halogass a lehető legjobb tanács, amit adhatok. Nincs "na még ezt a videót megnézem" vagy épp "oké, akkor ha kilakkoztam a körmöm már tényleg nekiállok tanulni". Ezt felejtsétek el, ha gyors és fájdalommentes vizsgaidőszakot szeretnétek. Lehet youtube-ozni, sorozatozni vagy épp körmöt lakkozni természetesen vizsgaidőszakban is, de csak jutalomként és pihenésként este vagy épp ebéd után, amikor amúgy sem tudsz nagyon tanulni. De szigorúan tartsd magad az időkhöz! A 20 perces szünet ne tartson 1 óráig és hasonlók, az nem vezet semmi jóra, te is tudod :)

5. Készíts időbeosztást!
Ez a legnehezebb talán, de a legjobb motiváló és a leghatékonyabb segéd. Ütemezd be, hogy melyik vizsgára hogyan és mikor fogsz tanulni. Az első félévben nagyon nehéz lesz, nem is biztos, hogy sikerül majd eszerint tanulnod, de ez ne szegje kedved, mert rá fogsz érezni! Akkor pedig majd el sem tudod képzelni, hogy eddig hogyan tanulhattál másképp. Nekem például kell egy nap vizsga előtt, amikor csak átnézem az anyagot és már nem tanulom, ez segít abban, hogy a tudás hosszútávon raktározódjon és ne felejtsek el mindent már rögtön a vizsga után.

6. Hamar kezdj el tanulni!
Ne hagyd két napra az egész anyagot. Ha van rá lehetőséged, akkor legyen 1-1 vizsgára legalább 4-5 napod felkészülni. Nem baj az sem, ha az nem feltétlenül a vizsga előtt van. Ha nem egy nap alatt akarod bebiflázni az anyagot, nem lesz akkora a stressz, és sokkal hatékonyabban fogsz tanulni. Ráadásul sokkal mélyebb tudást is fogsz birtokolni. :) Ha pedig ez azt jelenti, hogy már szorgalmi időszakban neki kell állnod, akkor ne habozz, állj neki már akkor!

7. Készíts jegyzetet!
Nekem rengeteget segít, hogy a könyveket-diasorokat kijegyzetelem külön lapokra, és azokból tanulok. Valahogy a saját kezemmel írt dolgokat jobban megjegyzem. Arról nem is beszélve, hogy milyen rengeteget segít a tanulásban az, hogy egyszer átrágod az anyagot, megérted és értelmezed azt! Hiszen ezáltal már legalább kétszer találkoztál vele, így sokkal gyorsabbá válik a tanulási folyamat is és eredményesebbé válhatsz.

+1 Használj színeket!
Nekem sokat segít az, hogy a kijegyzetelt anyagot utána színekkel is feltöltöm a tanulás közben. Egyrészt ezzel is sokkal átláthatóbbá válik, másrészt tudni fogom, hogy hol hagytam abba, hiszen erőteljesen elkülönül a két anyag. Harmadrészt pedig segít a memorizálásban, ha kidolgozol egy színtáblát. A neveket sárgával, a dátumokat kékkel, a nagyon lényeges dolgokat rózsaszínnel és így tovább :)

Természetesen ez csak egy általános lista, előfordulhat, hogy neked teljesen más dolgok segítenek majd a tanulásban. Ne félj kísérletezni, hosszú távon megéri. Ha egyszer már megtalálod a saját tanulási stratégiádat, akkor onnantól kezdve a vizsgaidőszak nem lesz borzalom, csak egy dolog, amit tudod, hogy úgyis túl fogsz élni, méghozzá jó eredményekkel. Kitartást a vizsgaidőszakhoz, és ne feledjétek: sose hagyjon el benneteket a remény! :)

Nektek milyen tippjeitek vannak, ha tanulásról van szó? :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése