2016. október 27., csütörtök

5+1 költségkímélő mozgás tipp a hideg időre

Lassan beköszönt a hideg idő, azonban ez nem jelenti azt, hogy le kellene mondani a kinti mozgásról, ahogy azt sem, hogy esetlegesen a bentiről is. Sok ember ilyenkor abbahagyja a mozgást, mondván, most úgyis hosszú hónapokig választhatjuk az ápol és eltakar ruhákat.  Ilyenkor jönnek a kifogások: messze van még a következő bikini időszak, majd jövőre nekiállok, most már úgyis mindegy, vagy épp az, hogy:  "Most semmihez sincs kedvem, pláne ehhez nem, hagyj már békén!". Hát lányok, ki kell ábrándítsalak Titeket, ez nem megoldás! :)
Nem fogok hazudni, én magam is legszívesebben elvonulnék és téli álmot aludnék (megpróbálkoztam vele, de sajnos valamiért mindig ki kellett kelnem az ágyból - éhes voltam, órára kellett menni, be kellett vásárolni, elfáradt a hátam...), de mégis igyekszem nem elhagyni magam, mert nagyon jól tudom, hogy ahhoz, hogy a karácsonyi-szilveszteri időszakban felhőtlenül élvezhessem az ételeket, italokat és kikapcsolódhassak (akár úgy is, hogy jó néhány nap kimarad az edzésből), ahhoz bizony most nem szabad elhagynom magam. Nagyon jól tudom, hogy milyen depis időszak ez, amikor a napsütéssel sokszor napokig nem találkozunk, hideg lesz és még hosszasan sorolhatnám a negatívumokat.
Tessék elhagyni a kifogásokat, én pedig hoztam számotokra néhány hasznos tippet, hogyan vészelhetitek át ezt a néhány hónapot mégis mozgással megfűszerezve (lehetőleg minél olcsóbban).

1. Kinti futás az igazán kitartóaknak
Attól, hogy hideg lesz, nem kell feltétlenül lemondani a kinti futásról, elegendő csupán beszerezni néhány kelléket ahhoz, hogy ne megfázva töltsük az utána következő napokat. Elengedhetetlen ilyenkor a termo pulcsi-nadrág kombináció, ez ugyanis kellően bent tartja a meleget, így nem fogsz kihűlni. Nem, ezek igazából nem drágák, el kell menni a Decathlonba és néhány ezer forintért lehet tökéletesen megfelelő változatot találni. Én is ott vettem az enyémet, és a két darab volt összesen 5-6 ezer forint. Továbbá érdemes beszerezni egy csősálat és egy futáshoz való sapkát-kesztyűt is. Figyelni kell az ajánlatokat, ezekből is ki lehet fogni 1000 forintos darabokat (Lidlben, Decathlonban, stb.) Természetesen a legdrágább ilyenkor a széldzseki beszerzése, az ugyanis annyiba kerül, mint a többi összesen, de ha van lehetőségetek, akkor érdemes megkérni külföldön élő ismerősöke
t, hogy rendeljenek egyet az Amazonról, mert ott feleannyiért is hozzá lehet jutni :) Szóval körülbelül 10-15 ezer forint ráfordítással az egész téli időszakot átvészelheted kinti futással!

2. Használd ki az egyetem/gimi adta lehetőségeket!
A legtöbb egyetemen, középiskolában van lehetőség arra, hogy felvegyél/részt vegyél sportórákon. Legyen szó aerobikról, röplabdáról, fociról vagy épp egyéb sportágakról, azokat érdemes kihasználni. A legtöbb ilyen óra ingyen van, arról nem beszélve, hogy nem kell kiemelkedően jó legyél bennük ahhoz, hogy látogathasd őket. Tökéletes lehetőség ez a mozgásra bárkinek, ráadásul biztos lehetsz benne, hogy jól szórakozol majd és új ismerősöket is szerzel ezáltal :) Illetve egyre több olyan iskola/egyetem van, ahol kedvezményes mozgási lehetőséget biztosítanak a tanulók számára különböző edzőtermekben (de több olyan hely is van, ahol a diákod felmutatásával kedvezményekre vagy jogosult, mindig kérdezz utána, ha nincs kiírva!).

3. Nézz körül a munkahelyed nyújtotta lehetőségek között!
Egyre több cégnél biztosítanak lehetőséget a munkavállalók számára, hogy a munka mellett mozoghassanak is. Sok vállalat rendelkezik saját edzőteremmel, de amelyek nem, azok közül is igen sok olyan van, akik kedvezményes vagy esetleg ingyenes edzőterembérlettel járulnak hozzá a munkavállalók mindennapjaihoz. Kérdezz rá a főnöködnél, hátha nálatok is van erre lehetőség! Sosem tudhatod, hiszen ezeket nem minden esetben mondják el az állásinterjún, és mi sem kérdezünk rá erre általában magunktól :)

4. Kezdj el órákra járni!
Mindegy miről van szó, lehet aerobik, spinning vagy akár zumba is. Ma már egyre több lehetőség tárul elénk, egyre több mozgásforma közül választhatunk. Próbálj ki többet, nem kell mindjárt az első óra előtt bérletet venni, vegyél egy alkalmas jegyet, nézd meg, mennyire tetszik, aztán ha úgy érzed, nem a te tereped, még mindig választhatsz a többi lehetőség közül! Igaz, ez egy kicsit többe kerül, de mindenképp megéri! Biztos vagy abban, hogy nem tudsz hetente 2.000 forintot a mozgásra/kikapcsolódásra költeni?

5. Mozogj otthon!
Ne csak szörfölj a neten, hanem mozogj is a segítségével! Ma már rengeteg ingyenesen elérhető videót és edzéstervet találhatunk az interneten. Keress néhányat, indítsd el, és már mehet is a mozgás. Van a Youtube-on minden a jógától kezdve, az aerobikon át egészen az önvédelmi oktatásig! Ne félj kísérletezni, ha pedig néhány tippre vágysz, hogy mivel kezdd, nézz körül az oldalamon, jó néhány videót ajánlottam már itt :) Sőt, gondold tovább! Hívd át a barátnőidet, és csináljatok ezekkel otthoni csoportos edzést. Még izzadni is vicces a barátnőkkel, és így legalább nyafogni is lehet valakinek mindig, ráadásul olyannak, aki tuti megérti ezt!

+1 Vedd rá a barátnődet is!
Együtt minden mindig könnyebb, ha egyedül állsz neki, sok esetben az első néhány alkalom után, amikor elillan az újdonság varázsa ráununk és abbahagyjuk. De ha nem egyedül járunk mozogni, akkor biztosak lehetünk abban, hogy képesek leszünk egymást noszogatni a kellő pillanatban.

Remélem, segített nektek ez a kis lista abban, hogy ne hanyagoljátok el a mozgást a téli hidegben sem. Ha pedig extra tippetek van, osszátok meg velem és másokkal is, hiszen mindig jól jön a motiváció. Kommentben várom őket! :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése