2016. november 3., csütörtök

Hogyan vágj bele az életmódváltásba?

Nem fogok ebben a cikkben arról papolni Nektek, hogy hagyjátok el a fehér lisztet, meg hogy ne egyetek több cukrot. Erről már annyiszor, annyi helyen olvashattatok, hogy én nem vagyok hajlandó még millió egyedszerre is leírni. Mindenki nagyon jól tudja, hogy ezek alapkövek hosszú távon, szóval tök fölösleges ezzel húznom az időt.
Az életmódváltás nem csak arról szól, hogy másképp eszel, hogy sokak szerint kínzod magad. Nem, ez arról szól, hogy mozogsz, jobban eszel, jobban érzed magad, figyelsz önmagadra és a környezetedre egyaránt, hogy megpróbálsz egy olyan életet kialakítani, amiben jobban érzed magad. Ez komplexebb annál, hogy fogod magad és kiiktatod a cukrot meg a fehér lisztet az étrendedből. Még véletlenül sem szénhidrátot írok, mert arra igenis szüksége van a szervezetnek, és sikítófrászt kapok, amikor azt olvasom valahol, hogy na most ő akkor életmódot vált, és akkor ő most elhagyja a szénhidrátok fogyasztását. Komolyan mondom, hogy azok, akik ezt mondják, totálisan nincsenek tisztában azzal, hogy miként működik a testünk és a szervezetünk. A három fő makrotápanyag egyike a szénhidrát, szóval, nem, nem kezdhetsz így neki. Egyél szénhidrátot, de annyit, amennyire a szervezetednek szüksége van, és lehetőleg a jó fajtákból. Ennyi. Nem egy nagy kaland ez, csak figyelni kell. Oh, és attól, hogy heti egyszer megeszel egy sütit amiben esetlegesen van egy kis fehér liszt vagy cukor, attól még nem leszel rosszabb ember, csak olyan, aki szereti a sütit :)
Na, de hogy hogyan is kezdj neki? Lássuk azokat a lépéseket, amiket én a magam részéről észleltem.

1. Határozd el magad!
Igen, tudom, ez is amolyan közhely, de valóban igaz! Ha nem határozod el magad, hogy Te most változtatni akarsz az életmódodon, akkor bizony sosem fog bekövetkezni a változás, ami után vágyakozol. Ez enélkül nem megy. Mondjuk ha engem kérdeztek, ez már azzal elindul, hogy elkezdesz foglalkozni a témával. Elkezdesz utánaolvasni annak, hogy mi tesz jót és mi nem a szervezetednek. Megpróbálod kibogozni azt az igen nehéz részt, hogy miként működünk, és mi kell ehhez. Magyarán olvass utána lehetőleg több forrásból, hogy mik az alapok. Kezdj el nézelődni különböző oldalakon, keresd meg azokat a személyeket, akik téged képesek befolyásolni, akikről úgy érzed, az ő mondanivalójuk tényleg megérint és valóban hasznos a számodra. Ez már bőven elegendő első lépcsőnek.

2. Vizsgáld át a jelenlegi helyzeted!
Nézd meg, térképezd fel, hogy Te magad hogy állsz ezzel. Milyenek az ismereteid, miként élsz, milyen minőségű ételeket fogyasztasz, mozogsz? Egyáltalán ismered-e saját magad? És a legfontosabb: hogyan érzed magad a bőrödben? Ha jól, és úgy gondolod, hogy az összes kérdésre tudsz kielégítő választ adni, amely számodra tetszetős is, akkor gratulálok, Te már végeztél is, és nincs szükséged változásra. Ha jól érzed magad a bőrödben, és úgy gondolod, semmin nem kell változtatnod és nem is szeretnél, akkor nincs szükséged életmódváltásra! Azonban, ha valahol elbizonytalanodtál, és nem mindig tudtad teljesen megválaszolni, akkor viszont abba a (nagyobb) csoportba tartozol, akinek még van min változtatni. Szóval nézd meg, min szeretnél változtatni, mi az ami zavar, és állj neki az előkészítésének. Írd össze ezeket egy listába, és ha ezzel kész vagy, jöhet a következő pont!

3. Határozd meg az irányokat!
A listádat alapul véve nézd meg, milyen irányban szeretnél változást látni az életmódodat tekintve. Lehet, hogy tökéletesen táplálkozol, sőt még mozogsz is, de valahol belül érzed, hogy nincs minden rendben, és nem vagy elég magabiztos, nem érzed magad jól a bőrödben, esetleg valami zavar a magánéletedben. Nézd meg, miként tudsz javítani ezen? Talán itt az ideje elolvasnod egy könyvet, ami az önmegvalósításról szól? Esetleg el kellene menned egy coach-hoz, hogy segítsen neked? Vagy egyszerűen csak arra van szükséged, hogy beszélgess egyet a legjobb barátnőddel a múltkori rosszul elsült randidról?
Kicsit próbálj meg utána járni, hogy mi az, ami számodra járható út lehet. Az is lehet, hogy tökéletesen jól érzed magad a bőrödben, de túl keveset mozogsz? Nézd meg, mi az, amit szívesen sportolnál! Keresd meg, hogy mivel szeretnél kikapcsolni!
Esetleg az étkezési szokásaiddal nem vagy megelégedve? Szeretnél kicsit fogyni/hízni, esetleg csak egészségesebben
enni? Akkor nézd meg, mi az, amit elsődlegesen meg kell változtatnod, határozd meg, hogy mi nem tetszik. Például: túl sok csokit eszek (igen, ez nálam is előfordul), szóval ki kell próbálnom a jobb alternatívákat. Hosszú-hosszú sorokat lehetne még megtölteni azzal, hogy mit jelent az irányok meghatározása, de szerintem értitek :)

4. Kezdj el mozogni!
Itt nem arra gondolok, hogy akkor ész nélkül vegyél egy kondibérletet. Ugyan, dehogy! A mozgás nem feltétlenül ezt jelenti. Jelentheti azt is, hogy hétvégente elmész kirándulni a barátaiddal, hogy hetente néhányszor elmész sétálni a pároddal a közeli parkba, vagy épp azt is, hogy beiratkozol egy tánckurzusra. Persze ide sorolhatjuk azt is, hogy rendesen beleveted magad az edzésbe, de ennek nem kell törvényszerűnek lennie. Úgy gondolom, hogy mindenkinek megvan a maga szerelme, a saját útja, amit be kell járnia, szóval csak keresd meg azt a mozgásformát, amit szeretsz és ami kikapcsol :)

És ezek után a lépcsők építik saját magukat. Számomra fontos volt, hogy visszaépítsem a mozgást az életembe, így ezzel kezdtem. De ez hozta magával azt, hogy szívesebben ettem jókat, és jobbakat. Több gyümölcsöt kívántam, kevesebb pizzát akartam enni és több salátát. Én úgy érzem, hogy egy idő után a lépcsőket már nem lehet meghatározni, azok saját magukat építik, egymást követik, méghozzá úgy, hogy azt nekünk nem szükséges befolyásolnunk. Ha a belső indíttatás megvan, a szervezetünk utána már azokat az üzeneteket küldi számunkra, amely a helyes út irányába  mozdít. :) Lehet, hogy ezek után még vár rád 2 lépcső, és azt követően elmondhatod magadról, hogy megváltoztattam az életmódom. De az is lehet, hogy a te utadban 100 lépcső lesz még, nem tudhatom. Erre nincs egyetlen kőbe vésett szabály, itt utak vannak, amelyek ahogy az emberek is, különbözőek. Éppen ezért szépek és éppen ezért olyan érdekesek. Ami az egyik embernek jó, az a másiknak nem. Azonban próbálkozni mindenképp érdemes.
Fedezd fel, mit jelent számodra az életmódváltás! Vágj bele! Vagy csak írd meg nekem, hogy neked milyen volt az utad? Vagy épp mit gondolsz, milyen lesz? Nagyon kíváncsi vagyok, ne tartsátok magatokban! :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése