2017. január 7., szombat

5 eldugott hely Bajorországban, amit látnod kell

Mindenki ismeri a főbb bajor nevezetességeket és helyeket, amiket meg kell nézni, ha az ember Bajorországban jár. Ilyen a neuschwansteini kastély, a müncheni Marienplatz vagy épp a dachau-i koncentrációs tábor emlékhelye. Most azonban olyan helyeket mutatok nektek, amik nem ennyire ismertek, de legalább ilyen érdekesek, és bizony megérnek egy-egy látogatást!
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy több hónapom van arra, hogy bejárjam a környéket, így minden apró szépséget felfedezhetek, ezeket a helyeket szeretném nektek bemutatni és a figyelmetekbe ajánlani. Ha erre jártok, akkor ezeket se hagyjátok ki! :)


1. Ingolstadt, Audi múzeum
Németország híres az autógyártásáról, így senkinek nem kell bemutatni a BMW-t vagy épp az Audit, és szerintem az sem lesz senkinek meglepetés, hogy bizony múzeumuk is van, ahol rengeteg érdekességet mutatnak be. A BMW Weltről a legtöbben hallottatok már, hiszen az Münchenben van, ahová a legtöbben ellátogatnak. Minden bizonnyal én is el fogok még oda menni (eddig még nem jutottunk el oda, ezt január végére tervezzük), de addig is szeretném megmutatni az Audi múzeumot, ami egy kisvárosban, Ingolstadtban van. Ez a város is gyönyörű és nagyon hangulatos, és nem mellesleg az Audi múzeum igazi éke. A belépő mindössze 2 euro (diákigazolvánnyal 1!), ami töredéke a BMW Weltes belépőnek (bár azt sem mondanám épp drágának) de eszméletlen élmény azoknak, akik érdeklődnek az autók iránt. 
Nagyon interaktív, rengeteg apróságot ki lehet próbálni (mint például meghajthatsz egy motort, és megfigyelheted, hogyan működik), és nem mellesleg rengeteg kisfilmet nézhetsz meg, ahol régi felvételeken láthatod az autókat például egy verseny közben. Rengeteg autó van itt, egészen a kezdeti időkből is, amikor még nem Audinak hívták, hanem Auto Unionnak (4 különböző márka egyesítette ereit abban az időkben). Eszméletlen élmény, ahogy az új keveredik a régivel, és szinte belélegzed a történelmet, és elképzeled, hogy beszállsz egy ilyen műremekbe évtizedekkel ezelőtt. Van itt minden, autók, motorok, katonai járművek, de még versenyautók is. Nekünk nagyon tetszett, órákig sétáltunk a múzeumban, és egyáltalán nem untuk meg. :)
Természetesen a történelmet is el lehet olvasni, és az autókról is vannak leírások, és nem mellesleg a másik épületben a legújabb kiállított autókba is beülhetsz, és megállapíthatod, hogy elférne-e a csomagtartóban egy bőrönd vagy sem ;)


2. Walhalla, Donausstauf
A Walhalla Regensburg mellett található, és úgy érdemes ellátogatni ide, hogy Regensburgból
lehajózunk egészen odáig, és megtekintjük a Dunáról és közelről is. Mi sajnos lemaradtunk a hajózásról, mivel ugye a téli időszakban vagyunk itt, amikor nem járnak a hajók arra (de reméljük, hogy még mielőtt elutazunk, lesz alkalmunk elhajózni oda), de kocsival is érdemes kimenni. Idegenvezetés nincs, de Audioguide-al végig lehet menni, ami van angol és német nyelven is. A belépő mindössze 4 euro (3 diákigazolvánnyal), de megéri megnézni, méghozzá napsütésben az igazi. Gyönyörű szép az egész hely, igazi emlékmű, az elesettek csarnoka. Vagy valami ilyesmi lefordítva :) 130 mellszobor és 65 emléktábla található itt, amik személyekre, cselekedetekre vagy épp csoportokra emlékezik (ebből 12 női). Gyönyörű a környék, és eszméletlen élmény ezt is végigjárni. Mindenképp érdemes ide ellátogatni, ha valaki erre jár, szerintem nem érdemes kihagyni! Nem mellesleg szuper kirándulóhely akár biciklivel is.

3. Dokumentationszentrum, Nürnberg
Akit érdekel a második világháború, annak egy szuper érdekesség lehet a Dokuzentrum Nürnbergben,
ahol az egészet végigveszik, Hitler életútjával együtt. Igaz, számunkra hiányoztak a kézzel fogható ereklyék, de még így is nagyon érdekes volt, hiszen itt is rengeteg írott anyaggal és filmmel találkozhattunk. Az egész múzeum hatalmas, és egészen a nürnbergi perig veszi végig az eseményeket. Nagyon izgalmas, bár tény, hogy ez nem az a hagyományos turistalátványosság. Én mégis azt mondom, hogy ezt egyszer látni kell, utána pedig a délután folyamán a szabadban sétálni és megnézni a többi látványosságot is. Hiszen egy csodaszép városról van szó, ahol többek között található egy kis vár, szuper kilátással, itt van Albert Dürer háza (amit mi sajnos kihagytunk), de kihagyhatatlan a Szent-Lőrinc templom is. Nagyon hangulatos végigsétálni a tereken, olyan érzése lesz az embernek, hogy minden egyes sarkon egy kisebb látványosságba botlik bele. 

4. Brauerei Heller, Bamberg
Avagy Bamberg és a füstsör. Igazából Bamberg is nagyon szép, de az a helyzet, hogy mi irdatlan hidegben voltunk ott, és így nem tudtuk kellően élvezni az egészet. Illetve az is félrevezető, hogy úgy nevezik, mint a német Velence, ami elég ordenáré nagy hazugság (elnézést azoktól, akiknek ezzel a lelkébe taposok, de szerintem így van). Ha viszont ezeket kivesszük a képből, akkor mindjárt élvezhetőbb a város. Egy kis aranyos városról van szó, ahol egyetlen dolgot nem szabad kihagyni: méghozzá a méltán híres füst ízű sörüket. Máshol ilyennel ugyanis biztosan nem fogsz találkozni. A város egyébként egy püspöki, sörfőző település, szóval a sörkedvelőknek igazi kánaán. Rengeteg különböző sörfőzdéjük van, és ezek közül én azért emelem ki a Rauchbiert, mert azzal biztosan nem fogtok máshol találkozni. Nagyon különleges íze van, bár nem mindenkinek nyeri el a tetszését, az is biztos. A város is gyönyörű szép, ha az ember jó időben látogatja meg, még élvezni is lehet. Van itt rózsakert, székesegyház (aminek nem mellesleg magyar vonatkozása is van), illetve ugye a Rignitz folyó, ami közepén egy mesterséges szigeten található a régi városháza épülete. Viszont tényleg, csak jó időben ajánlom, mert az egyetlen meleg hely a söröző volt, ahol jártunk, és igencsak szétfagytunk :)


5. Altstadt, Regensburg
Jó, ez egy kicsit kilóg a sorból, mert annyira nem eldugott, de egyszerűen nem hagyhatom ki. Valószínűleg azért, mert én itt élek már hónapok óta, és majdnem olyan gyönyörűnek találom ezt a várost, mint Pécset. Az Altstadt rész eszméletlen szép, a dómmal, és az összes régi házzal együtt. Ez a város méltán híres, korábban Regensburg volt Bajorország fővárosa. A kőhíd mellett található  a Historische Wurstkuchl, ahol a világ legfinomabb Wurstját kóstolhatjuk meg. Ott sütik előtted, megnézheted hogy hogyan, és nem mellesleg itt kóstolhatod meg a hot-dog elődjét is. Szuper hely, ahol jó időben a Duna partján fogyaszthatod el az ebédedet, miközben figyeled a hajókat, és még a hajómúzeumra is rálátásod nyílik, aminek van egy kis magyar vonatkozása is, mivel a hajót itt gyártották Regensburgban, majd elsüllyedt, és Érsekcsanádnál húzták ki, és tőlük vették meg ismét a regensburgiak. Szóval, na, tessék eljönni Regensburgba, gyönyörű város rengeteg parkkal, és jó időben érdemes kimenni a Donauparkba is, ahol találhatsz egy tavat, amit körül lehet sétálni, biciklizni, leülhettek és piknihezhettek, fürödhettek a Dunában, és nézhetitek a motorcsónakokat és a kajakosokat :) Nagyon jó feltöltő program!

Remélem, hogy tetszett nektek ez az összeállítás, és esetleg kedvet kaptok ahhoz, hogy meglátogassátok valamelyik helyszínt. Ha igen, mindenképp írjátok meg nekem, ahogy azt is, hogy mit ajánlanátok Ti még ezeken kívül! :) 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése