2017. február 4., szombat

A nagy hajvitamin csata 1. rész

A hajápolás és a vitaminok szedése mindig téma, most pedig, hogy javában a tél közepén járunk, még inkább előtérbe kerül. Rengeteg hajvitamint próbáltam már, amikről mind egytől egyig azt olvastam, hogy csodaszerek. Segítenek a hajhullásban, növelik a volument, tartást adnak, gyorsabban nő tőle a hajunk... szóval minden problémámat megoldják :) Nos, nekem elegem lett ebből (és a sikertelen próbálkozásokból), és úgy döntöttem, hogy mindennek a végére járok! Így hát úgy gondoltam, hogy ideje lerántani a leplet arról, hogy mitől lesz hatásos egy-egy vitamin, és hogy mit éri meg szedni, ha valaki a haját szeretné rendbe tenni!
Forrás: getfitburnfat.blog.hu
Szóval kezdjük az alapoknál: Ugyebár azt nyilván mindenki tudja, hogy a vitaminok rendkívül fontosak, és hogy mivel olyan nagy mértékben nem tudunk bevinni a szervezetünkbe a táplálkozásunk által vitaminokat, mint amennyire szükségünk van, ezért lényeges, hogy különböző készítményekkel segítsük a folyamatot (=vitaminokat szedjünk). Amennyiben nem elegendő a szervezetbe juttatott vitaminok mennyisége, úgy hiánybetegségek alakulhatnak ki, amit jobb elkerülni. Illetve tudni kell azt is, hogy ha nem elegendő a bevitt vitamin mennyiség, és alapvetően fennáll a vitaminhiányos állapot, akkor körülbelül mindegy, hogy milyen vitamint fogsz szedni, mert elsődlegesen a raktárakat tölti fel a szervezet, majd ezt követően jön a regenerálódási időszak, és csak ezután várható a javulás. Ergo ha egy hónap után sem történik semmi, nem szabad abbahagyni ettől még a vitamin szedését (mint azt én tettem jó pár alkalommal, és mennyire, de mennyire helytelenül!), mert az használ, csak ki kell várni, hogy a szervezet helyreálljon, akárcsak egy betegségből való felépülés, ez is hosszas folyamat. (Legalábbis mint laikus így tudnám megfogalmazni a probléma gyökerét, de nyugodtan cáfoljatok meg, ha hülyeséget beszélek, vagy valamit kihagyok, mert nem vagyok szakember, csak azt írom le, amit magamra szedtem az évek során.)

Nem úgy megy, hogy akkor te most elkezdted szedni a vitamint, és azonnali javulás történik (bármennyire is szeretnénk). Hiszen a hiánybetegség kialakulása is hosszú hónapok (ha nem évek) "munkája" volt, szóval ne várd, hogy máról holnapra a hajad sokkal szebb lesz. Ez egy türelemjáték. Miután ezt tisztáztuk, és megállapítottuk, hogy hiányosan étkezünk (mert nem juttatunk elegendő vitamint a szervezetünkbe a táplálkozás által), és ennek kihatása van a hajunkra/bőrünkre is, elkezdjük nézegetni a vitaminokat. Aztán rájövünk, hogy tök jó, hogy nézzük, de igazából fogalmunk sincs arról, hogy pontosan melyiket válasszuk, mert azon kívül, hogy megnézzük, hogy hány darab van benne és hogy mennyibe kerül (kiválasztjuk a legolcsóbbat, mert mi van, ha nem használ? akkor mégsem dobtam ki több ezer forintot az ablakon elven), a többit nem értjük. (Tisztelet a kivételnek. Én nem voltam az, szóval hosszú-hosszú perceket képes voltam állni a polcok előtt, és végül azt vettem le, ami a leginkább szimpi volt.) Fogalmunk sincs, hogy azok a vitaminok, amik benne vannak, azok miért jók, vagy hogy mennyi kellene belőlük, vagy épp hogy igazából milyen vitaminokra is van szükségünk ahhoz, hogy a hajunkat és a bőrünket rendbe hozzuk.
Forrás: byjus.com

Szóval kezdjük az alapoknál, azaz melyik vitamin miben segít: 
Az első és legfontosabb, hogy ha fehérjeszegény étrendet folytatunk, vagy 1000 kalóriánál kevesebbet fogyasztunk (amit nehogy megcsináljatok, ennél nagyobb butaság nincs is a világon, ne a női magazinokban található menő diétákat kövessétek, 1200 kalóriánál sose egyetek kevesebbet
!), az rendkívüli hatással van a hajunkra. Éppen ezért figyelni kell a megfelelő tápanyagmennyiségre, illetve a kiegyensúlyozott, fehérjében gazdag, változatos étrendre. És akkor jöhetnek a vitaminok!
  • A vitamin: a bőr és a hajszálak fejlődésében játszik fontos szerepet. Ettől lesz gyorsabb a hajnövekedés, és ettől lesz szép sima és bársonyos tapintású.
  • B vitaminok: minél több féle van egy vitaminban, annál jobb, mert ez a fajta vitamin segít a legtöbbet a problémádon. Ugyanis erősítik és táplálják a hajad, valamint segítenek a gyulladások kivédésében is. Csökkentik a hajhullást (B3), serkentik a hajnövekedést (B5) és lassítják a bőr öregedését (B6). 
  • C vitamin: a haj egészségéért felelős, lehetővé teszi, hogy a vas eljusson a hajhagymákhoz. 
  • F vitamin: segít a korpásodás és a hajhullás kezelésében a gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően.
  • Cink: serkenti a haj növekedését és az új hajsejtek képződését, valamint óvja a hajhagymákat a gyulladástól és segít a fejbőr egészségének megőrzésében.
  • Fehérje: Mivel a haj fő alkotórésze a keratin (ami fehérjéből épül fel), ezért rendkívül fontos, hogy minél többet vigyünk a szervezetünkbe belőle.
  • Réz: javítja a haj szerkezetét, ha törik a hajad, akkor érdemes olyan vitamint választani, amiben ez is megtalálhatóé
  • Vas: lényeges, hogy ha ebből nincs elegendő a szervezetedben, a haj hullani kezd. Ezért van az, hogy ha elmész a háziorvosodhoz, és kóros hajhullásra panaszkodsz, akkor azonnal küld vérvételre, hogy megmérjék a vas-szintedet. Nyilván ez azoknál lehet problémaforrás, akik vegetáriánusok, és esetleg nem figyelnek arra, hogy más módon juttassák be a szervezetükbe, vagy éppen akiknek erős a menstruációs vérzésük. 

Nos, most, hogy átnéztük, hogy pontosan melyik vitamin és tápanyag miben segít, máris könnyebb az eligazodás a vitaminok között. Keressünk olyan multivitaminokat, amikben ezekből minél magasabb dózisban találhatunk, lehetőleg mindegyik megtalálható legyen benne! Ha hullik a hajad, akkor olyat keress, amiben magas a B3 és a vas aránya. Ha töredezik, akkor keress olyat, amiben van réz... és így tovább a végtelenségig. Mivel mindannyian mások vagyunk, mások a problémáink, ezért mindenkinek más-más összetevőjű vitaminkészítményre van szüksége. Éppen ebből fakad az, hogy ami x-nek bevált, az y-nak nem. Ami a legjobb barátnődnél csodát tett, az lehet, hogy neked egyáltalán nem fog használni. 
Szóval ha megállapítottad, hogy mikre van szükséged, milyen vitaminokra (pontosan, név szerint), akkor onnantól már nyert ügyed van! De hogy ne kelljen az összes neves készítmény listáját külön-külön megkeresned és megnézned, ebben is segítek neked :) A következő bejegyzésben összeszedem azokat a hajvitaminokat, amikről ódákat zengenek és amikkel folyamatosan szembetaláljuk magunkat. És hogy melyik lesz a legjobb? Nos, azt hiszem, mindenkinek más, a fentebbi okokból kifolyólag ;) Azonban hogy általánosságban, melyik a legjobb, arra én is kíváncsi leszek! :)


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése